Tuinjudaspenning (Lunaria annua)


Het is februari en rondom het uitgebloeide overblijfsel van de Judaspenning beginnen allemaal zaden te ontkiemen. Yes! Vorig jaar werd ik verrast door deze plant. Ik herkende het kleine plantje niet direct, maar het zag er veelbelovend uit en dus heb ik het niet weggehaald. Al snel kwam ik er achter dat het de Judaspenning moest worden. Waarschijnlijk is het zaad aan komen waaien of heeft een vogel deze verspreid.

Je hebt van de Judaspenning een jaarrond plezier. De Judaspenning is een tweejarige plant. Wanneer je de zaden zaait in juni/juli is de kans het grootst dat je het jaar daarop al bloeiende planten hebt. Anders heb je het eerste jaar alleen het bladrozet. Wat natuurlijk ook al prachtig is. Hier in mijn tuin zijn de zaden medio september verspreid, toen de zaden van de moederplant rijp waren. De kans is daarom groot dat ik dit jaar nog geen bloemen krijg. Gelukkig heb ik tal van foto’s gemaakt afgelopen jaar van de Judaspenning.

Een visuele Ode:

De bloei van deze plant is in april/juni. Hommels, bijen, vlinders.. ze zijn er dol op. Een topplant voor biodiversiteit in de tuin. Er zijn verschillende kleuren. De meest voorkomende is de lila-paarse variant. Ik noem dit zelf vaak roze. Er bestaan ook soorten met witte bloemen (Alba), met dieppaarse bloemen (‘Munstead Purple’) of met bont blad: ‘Haslemere’ heeft crèmekleurig en groen blad en lila-paarse bloemen. ‘Stella’ heeft witte bloemen en erg wit blad. Het duurt vaak even voordat de bladeren van de bonte variant goed bont worden. Even geduld dus!

Zodra de Judaspenning is uitgebloeid ontstaan er vruchten die ellipsvormig, bijna rond zijn, vandaar de ‘penning’. In de wetenschappelijke naam, Lunaria Annua, zien we tevens een referentie naar de ronde vorm van de vruchten. ‘Luna’ betekent namelijk ‘Maan’.

De Tuinjudaspenning groeit normaliter goed op beschaduwde plekken bijvoorbeeld langs bosschages of in de rand van struikgewas of bossen; de bodem moet redelijk voedselrijk zijn. In mijn tuin staat ze in de volle zon, maar onder de Vlinderstruik. Dus toch een béétje beschut. De Judaspenning is van oorsprong afkomstig uit het zuidoosten van Europa en wordt veel als tuinplant aangeplant, maar de plant verwildert gemakkelijk en raakt meer en meer ingeburgerd in de vrije natuur. Heb jij deze plant al in het wild gespot?

Bronvermelding:
Flora van Nederland .nl
De Schaduwtuin – Jane Taylor