Dit is Evelien Gransjean. Tuinontwerper en kunstenaar. Evelien is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag als autonoom beeldend kunstenaar en later heeft zij zich omgeschoold tot ecologisch tuinontwerper bij opleidingsinstituut IPD. 

“Sinds ik een tuin heb (bij een huurwoning weliswaar) kan ik mijn geluk niet op. Waar voorheen mijn balkon vol stond met planten heb ik nu ruim plek om in de volle grond te experimenteren. De esthetische kant van beplanting vind ik helemaal geweldig. Je kunt de mooiste combinaties maken en van dichtbij ervaren hoe alles groeit en bloeit. Maar, zoals bij veel beginnende tuiniers, kwam ik een hoop obstakels tegen. De frustratie was enorm als er wéér een luizenplaag op mijn geliefde planten zat. Ik ging druk in de weer met het spuiten van groene zeep en kocht larven van lieveheersbeestjes om deze plaag te bestrijden. Het hielp allemaal niet zoals het zou moeten. Inmiddels heb ik met de opleiding Ecologisch Tuinontwerp meer geleerd over de oorzaken van dit soort plagen en ga ik veel meer uit van ecologische ontwerp-principes zoals ‘de juiste plant op de juiste plek’. Met deze kennis help ik je graag om van jouw buitenruimte een mooie en fijne plek te maken.

Tijdens het creëren van kunst in mijn studio ben ik heel bewust van de ruimte waarin het werk tentoongesteld gaat worden. Hoe beleeft iemand het kunstwerk op deze plek? Ik vind het interessant om mezelf te verplaatsen in een toeschouwer en na te denken over hoe iemand zich door een ruimte beweegt. Dit is bij het maken van een goed ontwerp van een tuin precies zo. Hoe verplaatst de bewoner zich door de tuin, waar zit die graag en op welke manier wil de bewoner de seizoenen ervaren? De beleving in de tuin staat voorop. Het beplantingsplan dat bij een tuinontwerp gemaakt wordt vind ik onwijs leuk en uitdagend om te doen, het is de kers op de taart – de tuin komt hiermee echt tot leven.”


– Ik wil mensen laten verwonderen over alles dat kan groeien, bloeien en leven in hun eigen tuin.-