WOONBOOT AAN DE VECHT

˚˙wonen met de natuur˙˚

Wandelend vanaf de uitgebouwde dijk worden je zintuigen geprikkeld. Je hoort hier vogelgeluiden, het geritsel van lange grassen en ziet en ruikt de rijkdom aan gekleurde bloemen.

Er is gekeken naar de uitstraling van de nieuwe woonboot en we laten de sfeer hiervan terugkeren in het ontwerp: in de zwart stalen frames van de glazen kas en in de houten werkruimte van Opus. Natuurlijke materialen zoals kastanjehout wisselen we af met materialen zoals hergebruikte looproosters van staal. Ook de vlonderplanken krijgen een nieuw leven in de ronde paden en twee terrassen. Vanaf de eerste verdieping van de woonboot heb je een mooie uitkijk over het weiland.

Door de gehele tuin is veel te ontdekken in alle seizoenen. De familie wil graag op meerdere plekken kunnen zitten. Er komen drie terrassen en ook hangen we een grote schommel aan de bestaande boom. De zoon van 12 zal zich in deze speels ingedeelde tuin goed kunnen vermaken.

De moestuin met kas was een grote wens. Daar kan de familie samen heerlijk tuinieren en kun eigen groenten, fruit en kruiden kweken. Gezellig samen buiten zijn. En natuurlijk heerlijk om van te oogsten als vrienden en familie komen eten.

Er moest voor deze tuin een waterwijs-ontwerp gemaakt worden, gezien de vele waterproblemen in de huidige situatie. In het ontwerp is rekening gehouden met een betere afloop zodat het water niet op één plek blijft liggen en er komen meerdere bezinkzones zoals een swale en een poel. Dat laatste is ook te gek voor het aantrekken van leven in de tuin, zoals de vrij zeldzame ringslang. Ook een takkenril en composthoop zijn voor de ringslang interessant. Zo worden er in deze tuin uiteenlopende ecologische ontwerp-principes toegepast om het voor iedereen een fijne plek te maken. 

BOSTUIN IN DE STAD

˚˙oase van groen in een stedelijke omgeving˙˚

De bewoner van deze huurwoning wilde graag een tuin met meer groen waar hij zelf of gezellig met zijn visite kan zitten of staan. De tuin is zo’n 3 meter diep bij 6 meter breed. Het liefst zou hij een plek willen die wat meer privé aanvoelt. Dit gaan we oplossen door hogere beplanting aan de (autovrije) straatkant en de zijkant van de tuin toe te passen. De eigenaar van het pand wil de beplanting niet té hoog hebben. We kiezen daarom voor beplanting die wat hoger kan groeien, maar ook goed te snoeien is. We houden met de beplanting verder rekening met de grond en de wind die hier vrij stevig kan waaien.

De glazen pui is voor de tuin flink bepalend. Ook vanuit de studio-woning gezien is het mooi om de beplanting vanuit dat standpunt van laag naar hoog te laten lopen. Dit zorgt voor een mooie dieptewerking en voor het knusse gevoel wat de bewoner graag wil bereiken. Het pand zelf is strak en modern, daarom gaan we in de tuin contrasterend werken met meer organische, ronde vormen. Het interieur van de woning is gevuld met bruine en gekleurde tweedehands en vintage meubels en spullen, toch oogt het vrij rustig en georganiseerd.

De bewoner van deze huurwoning wil graag een boom, maar dat mag niet van de eigenaar. Wel gaan we in het ontwerp veel groen toepassen die mooie hoogtes kunnen bereiken voor het bossige effect. Varens, groenblijvende bodembedekkers en een terras van houtsnippers gaan het bosgevoel verder compleet maken. De tuin die we als inspiratie mochten gebruiken oogt wild met veel begroeiing en vindingrijk materiaalgebruik zoals trellis van staalmatten (bouwstaal). Dit gaan we terug laten komen in het ontwerp, zodat hij zich er helemaal thuis zal voelen. Daarnaast wil de bewoner graag bijdragen het vergroten van de biodivestiteit. We kiezen voor insect- en vogelvriendelijke planten en plek voor een waterschaal. Het wordt een  diervriendelijke oase van groen in een stedelijke omgeving.